První dojmy ze Samsung S20 Ultra 5G

Už delší dobu jsme přemýšlel nad tím, že bych inovoval svůj telefon, ale americké sankce proti firmě Huaweii mi to poněkud zkomplikovaly a tak technologická špička co se týká např. fotografie, přestala dávat smysl. Bez Androidu bych se odřízl od bankovních aplikací i korporátních aplikací klientů a tak dále. Dlouho jsem váhal, až jednoho dne mi moje starší P20 Pro při vystupování z auta vylétla z ruky a rohem dopadla přesně tam, kde chyběl kryt, odlomený kdesi na cestách. Rozhodnutí bylo poměrně jednoduché, rychlé a vyhrál ho Samsung S20 Ultra 5G.

Parametry

Display: 6,9″ AMOLED 3200 × 1440, procesor Samsung Exynos 990 8jádrový, RAM 12 GB, interní paměť 512 GB, Micro SDXC až 1TB. Zadní fotoaparát s optickým zoomem 108 Mpx (f/1,8) + 48 Mpx (f/3,5) + 12 Mpx (f/2,2), přední fotoaparát 40 Mpx, optická stabilizace, ToF. GPS, Glonass, NFC, LTE, 5G, USB-C čtečka otisků v displeji, voděodolný dle IP68, hybridní slot + eSIM, neblokovaný, rychlé nabíjení 45W, bezdrátové nabíjení 15W, reverzní nabíjení 9W, baterie 5000 mAh, Android 10.0.

První dojem

Vždy když člověk přechází z jednoho zařízení na jiné, má pocit, že to starší mělo vše takové nějaké logičtější a jasnější. Aby ne, když jsem ho roky každý den používal. Přesto rozdělení na hlavní obrazovku a pak ty další s aplikacemi mi na Samsungu přišlo dosti nelogické, ale dá se na to rychle zvyknout.

Bože, to je pádlo! Velikost mi moc nevyhovuje, už starší Huawei P20 Pro byla placka, kterou jsem nosil spíš v ruce neboť do kapsy byla velká a sednout si s ní v kapse se moc pohodlně nedalo. S20 Ultra 5G je ještě o kousek větší. Ale ten kousek je znát.

Čtečka otisků v displayi. Na roky staré P20 regovala okamžitě bez prodlevy a taky bez chyb. Na to s S20 Ultra 5G mohu zapomenout. Umístění čtečky otisků prstů do displaye asi nese nějaká omezení a ta prodleva je nejen znát, ale i množství neúspěšných rozpoznání prstu.

Focení – jsem na vážkách. Na první pohled je znát, že zoom je mnohem lepší než na Huawei P20 Pro, ale taky že není tak dobrý jako na P40 (to je ta bez Androidu). Ale velmi těžce se to posuzuje. Jsou fotky, které bych na starším telefonu neudělal a pak takové u niž mám pocit, že se S20 Ultra 5G úplně nevytáhla. Nejvíc na to narážím na fotkách rostlin. Makrofotografie byla problémem i dříve, ale zde mám pocit, že je to s ostřením přece jenom horší. Výhodu však je tom že nemá moc smysl přibližovat se focenému objektu moc blízko a lze na něj zazoomovat i ze stoje. Paradoxně to vede k lepším výsledkům.

Fotografie

Novinkou pro mě je širokoúhlá čočka, ta na P20 Pro nebyla. Má to kouzlo neb díky ní mohu objekt vyfotit i z mnohem menší vzdálenosti a přesto na fotce nemám jen jeho část. To se občas hodí a ne vždy je vidět zkreslení, které je s tím spojené. Dobře je to vidět na fotkách níže.

Zoom na větší vzdálenost jsem zatím neměl možnost moc zkoušet. Níže fotka je rozmazaná, ale dané místo je ode mně vzdálené 650 metrů. Mladík napravo je ve vzdálenosti 40 metrů.

Další pokus je zoom na vzdálenost 6,2 km. První fotka je bez zoomu, druhá je někde kolem 60-70x a poslední je na maximu co mobil umožní a to 100x. je vidět jak v těchto zvětšeních se už uplatňuje software, které dokresluje detaily. Ale i tak výsledek překvapí.

Mobil jako lupa

Mobil může fungovat i jako lupa. A funguje to překvapivě dobře. S následujícími fotografiemi jsem si moc nehrál, mohly by dopadnou i lépe. Jejich účel, ale není fotografie, ale zvětšení detailu.

Pokud je tím detailem text, lze použít speciální filtry určené pro čtení textu. Níže je běžný text z knihy.

8K a YouTube

S20 Ultra 5G umí natáčet 8K videa. Zatím jsem to moc nezkoušel, ale co se přehrávání týká, překvapilo mě, že YouTube mobilní aplikace nenabízí větší rozlišení i když mobil by ho uměl.

YouTube v mobilní aplikací 8K video neumí

Paměť

V některých směrech má S20 Ultra 5G parametry stejné nebo i větší než můj stolní počítač. Docela nezvyk, ale s ohledem na možnost natáčet 8K videa to celkem smysl dává. Ovšem není to paměť konečná. Dále je ji možné rozšířit až 1 TB SD kartou. Nicméně tu jsem zatím nezkoušel.

První dojmy ze Samsung S20 Ultra 5G