Jeskyně pod vrchem Babka

Brdské Hřebeny jsou členěny do více méne výrazných vrcholu, které zdali stěží postřehneme, ale o to jsou některé zajímavější. Babka se zvedá vysoko nad Řevnicemi a kdysi to bylo oblíbené místo pro výlety, tím více, když zde byl roku 1890 postaven vyhlídkový altán. Kde tomu je ale dnes konce, stejně jako velké části skály pod vrcholem z které odkrojil dnes už opuštěný lom, činný ještě v polovině 19. století. Ale Babka byla velmi dobře známá i ve starší minulosti. Údajně se nedaleko vrcholu měl těžit jaspis k výzdobě kaple svatého Kříže na Karlštejně.

Dnes sem chodí řada výletníků, je tu ohniště a lze tu možné pod skalním převisem nouzově, avšak v suchu, přespat. Přesto jedno tajemství Babky objeví jen ti kdo ho skutečně hledají. Je jím jeskyně. Malý pseudokrasový útvar, který by ve zdejších křemencích asi málokdo očekával.

Medvědí brloh

Jeskyně má několik vstupům ale jen jeden je vhodný pro člověka a jeho podoba i velikost mi připomněla idealizované obrazy jeskyních medvědů a od té doby je to pro mě Medvědí brloh. Dovnitř lze vstoupit v podřepu, ale pak se strop zvedá a je možné pohodlně stát. Ve vstupní síni, největším prostoru by šlo klidně přezimovat. Je ti nejen dost místa, ale i čerstvý vzduch, který se sem dostává i dalším malým “oknem” ve skále.

Za malým skalním stupněm jeskyňka pokračuje a vytváří několik velmi drobných prostor. Snad jsou i větší, možná je jen jejich dno zasypané, ale v některých by se mohla ubytovat tak leda liška. Naštěstí to žádnou asi zatím nenapadlo, to by nemuselo být příjemné setkání “z očí do očí”.

Vnitřní síňka

Malý prostor za kamenným stupněm není moc zajímavý. Jednak je tu už docela málo místa, jednak po zemí leží kameny, takže je i obtížnější se zde pohybovat. Zdá se však, že je zde i podél některých stěn více vlhko. V minulosti jsem měl pocit jako by tu někam do hloubi skály pokračoval nějaký trativod, ale zřejmě tomu tak nebude. Pod nánosem prachu a kamenů bude zase jen pevná skála, možná s nějakou puklinou podél které by se jeskyně mohla rozšiřovat, ale vlastně v ní samotné o tom nejsou žádné náznaky.

Jeskyně pod vrchem Babka
Štítky: