Mars Helicopter Ingenuity  – první létající stroj na jiné planetě než je Země

Velký okamžik na Marsu teprve přijde a bude jím start Mars Helicopter Ingenuity – plně autonomního vrtulníku (částečně se ale bude dobíjet z roveru Perseverance na němž je nyní připevněn zespoda).

Perseverance, stejně jako dřívější rovery, používá operační systém Wind River’s VxWorks. Ovšem s Ingenuity je to mnohem zajímavější 🙂

Ingenuity běží na Linuxu na Qualcomm Snapdragon 801 processoru. Asi ho máte někdo v mobilu 🙂

Pro letový systém byl použit – F´ (F Prime).
F je “A Flight-Proven, Multi-Platform, Open-Source Flight Software Framework” a ano, je skutečně open source: https://github.com/nasa/fprime

Vrtulník váží 1,8 kg (na Zemi), vysoký je necelých 50 cm, dolet má 300 metrů , dostup 3 až 5 metrů a maximální doba letu 90 minut.
Maximální rychlost je kolem 10 km/h

To sice nevypadá moc impozantně, ale je to první takové zařízení na jiné planetě než je Země a pak hodně energie bude využíván na udržení teploty neboť okolní prostředí na Marsu klesá až na teplotu -90C. Ingenuity je taky trochu technologický demonstrátor. Další mise budou mnohem zajímavější.

Jeho radiový dosah je do 1 km, aby mohl komunikovat s rovrem. Komunikačním protokolem je Zigbee. Pokud máte doma chytrou domácnost, tak možná vaše žárovka komunikuje obdobně jako Ingenuity na Marsu. Do této vzdálenosti má tedy dostupný komunikační kanál s roverem o kapacitě 250 kbit. Rover je pak schopen zprostředkovat komunikaci s orbitálními sondami nad planetou.

Na první let si ale počkáme, naplánovaný je na caa 60 dní od přistání tj. někdy v dubnu. Tehdy však ho rover posadí na povrch, poodjede asi 100 metrů a doufejme, že se vše zadaří.

Open source na použito na celé misi více, mimo jiné ještě software pro kódování MPEG (video)

Možná vás napadlo jak se naviguje. Na Marsu nemáme vybudovanou síť GPS, takže takhle to nejde. No, ale on se tam rozumně nedá použít ani kompas neb mag. pole Marsu je poněkud nekonzistentní.

Používá inerciální navigaci založenou na údajích několik senzorů, zejména gyroskopů a pak sledování polohy Slunce. Co se týká výšky využívá Garmin LIDAR-Lite v3.

Mars Helicopter Ingenuity – první létající stroj na jiné planetě než je Země
Štítky: