Dronte mauricijský v londýnském přírodopisném muzeu

Smutný to pták kdysi žijící na ostrově Mauricius, proto Dronte mauricijský, dříve též blboun nejapný. Je zajímavé, že žily dva druhy: Dronte mauricijský a Dronte samotářský. Jejich společný předek žil někdy před 25,6 miliony let.

Bohužel oba jsou dnes již vyhubené. Přitom Dronte mauricijský měl prý maso nechutné, ovšem jeho samotářský sourozenec prý chutnal dobře a tak se mu to stalo osudným. Leč ani nechutnost masa ho nezachránila před vyhynutím někdy v roce 1662, pouhých 100 let po té co byl objeven.

Po dlouhou dobu jeho vyhynutí nebylo uznáno neb se nevěřilo, že vůbec kdy existoval a byl považován spíše za mýtické zvíře. Teprve od roku 1833 se uvádí jako lidmi vyhubený druh.

Dronte mauricijský v londýnském přírodopisném muzeu
Štítky:                    

Napsat komentář