Topolovka růžová  – Slezová růže

Topolovka růžová, Alcea rosea

U nás se Topolovce lidově říká Slezová růže. Ve Francii ji však můžete najít i pod označením Papežská růže a velmi často se vyskytuje na venkovských zahradách. Celá rostlina je jedlá a květy jsou užívány v léčitelství již od starověku. Nápadná je zejména svoji vysokou květonosnou lodyhou, která může být vysoká i přes 2,5 metru a téměř celá obalená květy. Jsou místa kde však dorůstá i vyšších výšek. Uvádí se, že například v Normandii může dorůst až 4 metrů.

Anglický název “Hollyhook” je odvozen od názvu “holyoke”, který Topolovce dal anglický bylinkář, botanik, mimo jiné ale současně i ornitolog, William Turner. Její původ je však zastřený tajemstvím. Nejčastěji se soudí, že pochází ze Středomoří, pravděpodobně okolí Egejského moře, ale někteří její původ hledají v jihovýchodní Číně. Z ní se měla do Evropy dostat někdy v 15 století. Možná ji přivezli křižáci a možná se začala šířit s expanzí Osmanské říše. Skutečnost je taková, že to dnes už nikdo neví jistě.

Snad pro svůj tvar byla také přirovnávána k holi Svatého Jakuba, kterou si na svoji cestu brali do Santiaga de Compostela brali poutníci. Možná, že i v tom lze hledat nějaký vztah s anglickým názvem “hollyhook” (Svatý hák? )

Pěstování a použití na zahradě

Rostlině jsou blízké brownfieldy tj. nevyžaduje nějakou zvláštní péči. Půdu má raději humózní, stanoviště slunečné. Vysévá se v dubnu a počátkem května. Nejčastěji je dvouletá. V prvním roce nekvete, takže je třeba s tím počítat. Jednou z možností je vysévat ji každoročně a tak ji na zahradě udržet vizuálně stále přítomnou. V některých případech se může stát krátkodobě vytrvalou, ale při plánování zahrady bych na to nesázel i když poslední teplé zimy tomu budou asi docela pomáhat.

Kvete od června do září tj. může navazovat na odkvétající jarní květiny a uzavírat léto. Jako dobré stanoviště je jakékoliv na přímém slunci, chráněné proti větším větrům.

V zahradě se pěstuje řada kultivarů mnoha barev i plnokvětých. Rády se samy vysévají, ale takto vzniklé rostliny mívají již jen jednoduché květy.

Léčivé účinky

Jak už lidový název napovídá, Slezová růže produkuje slizy (slézy), které jsou léčivé. Čaj z nich se dá použít při katarech průdušek či kašli, působí protizánětlivě a mírně projímavě. Tlumí také chronické záněty v trávící soustavě. Používá se na uklidnění zánětlivých podráždění.

Použití je v podobě macerátu tj. vyluhování v teplé vodě do 20C.

Jako jedlá rostlina

Rostlina je poživatelná celá. Z kořene lze vyrábět škrob. K jídlu jsou však vhodné zejména mladé výhonky a mladé listy z nichž lze dělat saláty. Takto se používá například v Egyptě. Použití do čajů je běžné i u nás. K tomu lze využít listků a květů, které se usuší.

Použití sušených květů, zejména původní Alcea rosea nigra, může sloužit i k dobarvování čaje. V minulosti se používaly k dobarvení pančovaných vín, což bych tedy nedoporučoval.

Slezová růže má mnoho podob

Topolovka růžová – Slezová růže