CLAFOUTIS À LA CERISE – Clafoutis s třešněmi

Clafoutis je tradiční francouzský dezert původem z regionu Limousin. Základem by měl být čerstvé třešně zalité pudingovým těstem pečeným v troubě. Nejčastěji se proto dělá v sezóně kdy zrají třešně byť může se dělat i z jiného ovoce. např. maliny, meruňky, hrušky nebo jahody.

Je to další údajně velmi oblíbený a určitě rychlý a univerzální francouzský recept z poměrně mála surovin, které tvoří jen třešně, hladká mouka, cukr moučka, mléko, vejce a ideálně trocha vanilky nebo aspoň vanilkového cukru, špetka soli a pokud se leje přímo do formy pak trocha másla, které lze nahradit pečícím papírem.

Původní recept na clafoutis pochází z 19. století.

Podává se teplý nebo studený, může být posypán moučkovým cukrem nebo doplněn vanilkovou zmrzlinou.

Myslím, že jsem ho udělal poněkud vyšší než se dělá běžně, ale vůbec mu to nebylo na škodu.

CLAFOUTIS À LA CERISE – Clafoutis s třešněmi
Štítky: