TARTE ABRICOT AMANDINE – Meruňkový koláč s mandlovým krémem

Meruňka je nedoceněná rostlina. Její květy byly považovány za symbol nového začátku a naděje.

Historie meruňkového koláče sahá do 16. století, kdy se v Evropě začaly používat sušené meruňky jako náhrada za čerstvé ovoce, které nebylo vždy k dispozici. V průběhu 17. století se stal velmi populární a rozšířil se po celé Francii.

V té době se tarte abricot připravoval s použitím křehkého těsta, které bylo následně naplněno ovocnou náplní a pečeno v troubě. Během následujících století se recept měnil a vyvíjel, ale základní ingredience zůstaly stejné.

Dnes existuje mnoho různých variant lišícími se těstem a úpravou.

Jen ve francouzských kuchařkách jsou:

Tarte abricot classique – klasický s křehkým těstem a meruňkovou náplní.

Tarte abricot amandine – s mandlovým krémem

Tarte abricot pistache – s pistáciovým krémem a meruňkovou náplní.

Tarte abricot romarin – dochucený rozmarýnou.

Tarte abricot basilic – s meruňkovou náplní ochucenou bazalkou.

Tarte abricot verveine – s meruňkovou náplní ochucenou verbénou.

Tarte abricot lavande – s meruňkovou náplní ochucenou levandulí.

Tarte abricot creme fraiche – s meruňkovou náplní a vrstvou krém fraiche.

Tarte abricot frangipane – s náplní z mandlového krému a meruňkového pyré.

Tarte abricot meringue – s meruňkovou náplní a vrstvou pěny – merengue.

Délka přípravy je asi 10 minut a 40 minut pečení v troubě na 180C. Cena jednoho koláče je hodně ovlivněna aktuální cenou meruněk.

Tenhle vyšel na caa 120 Kč jen v surovinách

TARTE ABRICOT AMANDINE – Meruňkový koláč s mandlovým krémem
Štítky: