Dne jsem večer chtěl zkusit a naučit se další pecku francouzské kuchyně – obrácený koláč – Tarte tatin.
Ale když jsme v obchode viděl prodávat rebarboru a jahody, neodolal jsem. Tahle kombinace je prostě pecka. A zvlášť v kombinaci s mandlovým krémem.
Neměl jsem drcené mandle a tak jsem si je musel nadrtit v hmoždíři.
Borůvky jsem použil protože mi nějaké zbyly, ale v zásadě kromě trochu okrašlovacího efektu chuťově už nic zajímavého nepřináší
Řapíky rebarbory jsme koupil tlusté snad 3 cm a říkal si zdali to nebude na škodu. Naopak!
A nebo třeba zcela jinak …
Několik tipů k rebarborovému koláči:
– kombinace s jiným sladkým ovocem je super (jahody, borůvky,..)
– rebarboru je lepší nerovnat těsně vedle sebe, ale nechat tam prostor kde je krém
– na cukru nemá cenu moc šetřit tj. dávat ho tam méně než dle receptu. V tom případě není třeba cukrovat hotový koláč
– ještě teplý koláč se děsně blbě krájí, ale chutná úplně nejlíp
– od přípravy až na stůl max 40 min (30 min se peče)
– kvalita těsta je fakt důležitá a typově jednoznačně musí být pâte brisée
– smetana na vaření vytvoří krémovější chuť než zakysaná
– cena 1 koláč (caa 30 cm) do150 kč