Louis de Funès: pan herec

Slavný francouzský herec z ikonických komedií 60 a 70 let. Jeho filmy jsme v dětství miloval a přirostly mi k srdci natolik, že se k ním vracím dosud. Narodil se 31. červenece 1914 v Courbevoie asi 8 km od centra Paříže. Při cestě za jeho původem bychom se museli vydat do španělské Andalusie, kde se narodil jeho otec Carlos Luis de Funes de Galarza. Jeho vztahu s budoucí Louisovou matkou Leonorou Soto Reguera rodiče nepřáli a tak oba zamilovaní v roce 1904 utekli do Francie.

U nás je známi zejména ve fenomenální roli Četníka ze Saint Tropez. Jedná se o slušnou filmovou sérii:

  • Četník ze Saint Tropez (1964)
  • Četník v New Yorku (1965)
  • Četník se žení (1968)
  • Četník ve výslužbě (1970)
  • Četník a mimozemšťané (1979)
  • Četník a četnice (1982)

Vznikla řada dalších námětů, které však nebyly realizovány. Díl o pomstě mimozemšťanů (Gendarme et la revanche des Extra-terrestres), o letu četníků do vesmíru (Le Gendarme en orbite), o zmizení Cruchota v Bermudském trojúhelníku a o cestě létajícím talířem do roku 1815, kde měl u Waterloo potkat Napoleona (Gendarme et l’Empereu).

Bohužel Četník a četnice byla posledním filmem této série. Během jejího natáčení, 24. července 1982, zemřel režisér Jean Girault a nedlouho po premiéře dne 27. ledna 1983 i samotný Louis de Funès, Vzpomínám si, tehdy coby ještě dítě, jak to oznamovalo socialistické rádio slovy, že zatímco v kinech se lidé smáli Funesově genialitě, samotného herce odvážela sanitka na jeho poslední cestu …

Inspirace na cesty

Některé z filmů s Luis de Funsem jsem použil i jako typy na výlet. Takže výlet do Saint Tropéz byl motivovaný samozřejmě filmovými četníky. Naštěstí jsme je tam nepotkal na živo.

Poušť Tabernas jsem poznal právě díky filmu Pošetilost mocných / La folie des grandeurs z roku 1971. V úvodní znělce je mnoho scén právě odtamtud. Bez ní by mě asi vůbec nenapadlo tam zajet. I když zde je mnoho míst stejných jako ve filmu, mnoho se zcela změnilo, vyrostla tam dálnice, v městečkách modernější domy, kolem nich pak sklady ..

Moje neoblíbenější filmy s Louis de Funesem

Tetovaný / Le Tatoué

Pošetilost mocných / La folie des grandeurs

Série filmů o četnicích ze Saint Tropez

Křidýlko nebo stehýnko / L’Aile ou la cuisse

Série filmů s Fantomasem i když ta se mi líbila spíš jako dítěti

Velký flám / La Grande vadrouille

Smolař / Le Corniaud

Louis de Funès: pan herec