Svět je malý – Air Park Zruč u Plzně | Sbírka letecké a vojenské techniky

Minulý rok jsem se zastavil na zámku Savigny-Lès-Beaune v Burgundsku. V roce 1979 ho koupil Michel Pont a provozuje tu asi 20 hektarů vinic. Michel je totální blázen, v tom nejlepším slova smyslu a sběratel těch nejbrutálnějších rozměrů. V Guinessově knize rekordů je zapsaný jako jako vlastník největší soukromé sbírky stíhacích letadel na světě. Žádné repliky, skutečná letadla.

Když jsem sbírku procházel, tak jsem narazil na MIG-19 se znaky československé lidové armády. Člověku vždy udělá radost, když vidí v cizině něco co ho upomene na místo odkud pochází. A tím by příběh mohl skončit.

Toulání po Plzeňsku

V tomto týdnu si jezdím na sever od Plzně. V plánu jsem měl navštívit dvě vybraná místa a jinak spíš tak bloudil sem a tam a když mě něco zaujalo, tak zastavil a šel se podívat. Když se začal blížit večer, utahaný z celého dne bloudění, nových objevů a zážitků, jsem se vracel zpět. Asi v 7 hodin jsem dojel do Zruče u Plzně a na jejím kraji mě vítalo obrovské množství letadel umístěných na přilehlém pozemku. Vůbec jsem netušil, že tu něco je, takže jsem zastavil a šel to obhlédnout. Soukromé muzeum! Ale bylo už po 6 hodině, nikdo nikde, jen tam kdesi hrálo rádio. Najedou za mnou zastavilo auto. Vykoukl jakýsi člověk a povídá: “Nechtějí vás pustit?, jenom zaparkuju a pustím vás já”. “Už je po 6 hodině, namítám”, ale prý to nevadí, stejně ty letadla dávají do kupy někdy až do deseti hodin, takže jsou tam.

Průvodce Nakonec mě tím vším provedl Karel Tarantík, který zde se synem ona letadla sbírá, opravuje a jak sám říká – zachraňuje. Přišlo mi to nemožné, ma jich víc než sto. Jak dlouho je sbíráte? No už 30 let, odpověděl mi pan Tarantík. A jak dlouho se o ně zajímáte? No od 9 let. A to je kolik let, neubráním se jisté indiskrétnosti. No bude mi 70 let, takže už 60 let! Zpět do Francie Co mě zaujalo byla francouzská Mirage. Obhlížím ji ze všech stran a pak si čtu fotku, že byla vyměněna za MIG-19, který je nyní v Savigny-Lès-Beaune ve Francii. Málem mi vypadly oči. To je ten MIG co jsem ho tam viděl minulý rok viděl! A ta Mirage co mám tady před sebou je ze Savigny-Lès-Beaune! Neuvěřitelné jak se ty cesty někdy spletitě protnou, aby se dva příběhy spojili.

Jo jo, potvrzuje mi pan Tarantík, my jsme je vyměnili s Michelem Pontem. V Savigny-Lès-Beaune jsme byli. To je ten “náš” MIG. Dobří blázni Jsem v němém úžasu z takových nadšenců. V Savigny-Lès-Beaune jsem si myslel, že u nás takoví snad nejsou, tedy v takovém rozsahu. Jak jsem se mýlil. Mít klobouk, smeknu bych ho. Pana Tarantíka to evidentně pobavilo. Svět je neuvěřitelně malý! Někdy ….

Svět je malý – Air Park Zruč u Plzně | Sbírka letecké a vojenské techniky