Památník Karla Čapky a atmosféra první republiky

Empírový dům na Staré Huti u Dobříše je místem přímo naplněným klidem zeleně i blízkého rybníka Strže. Dům kdysi od Colloredo-Mannsfeldů koupil Václav Palivec a v roce 1935 ho jako svatební dar dal do doživotního užívání Karlu Čapkovi a Olze Scheinpflugové. První republika tu dýchá snad na každém kroku a i když památník je hlavně místem výstavním, nelze přehlédnout její střípky v domě i okolní zahradě.

Zahradníkův rok

Pokud mi Karel Čapek něčím přirostl, tak knihou Zahradníkův rok o starostech, trápení, láskách i triumfech zahrádkáře během celého roku. Poprvé jsem na něj narazil v časopisech Zahrádkář, které si pečlivě uschovávala už moje babička snad už od prvního čísla z roku 1969. Teď když stojím v Čapkárně, jak se lidově tomuto místu také říká, zapomenuté vzpomínky se mi vybavují a jako bych to tady vše okolo vidět se dít.

Už když cesta ke vchodu do domu lemovaná květy bohyšek mi připomíná cosi známého, ale dávného. Vzpomínky na vesnický život. Ale tady je to přece jenom jiné, je vidět že zde má vše přece jenom trochu jiný řád, který z toho vytváří milé a hřejivé místo trochu jiným způsobem. Takovým knižním. Skoro čekám z kterého rohu vykoukne Saturnin a zdali za rohem nebude sedět Ondřej Havelka.

Čapek cestovatel

Karel Čapek koupil roku 1937 automobil Škoda Rapid schopný vyvinout rychlost až 100 km/h. Dvoumístné provedení tehdy přišlo na 29900 Kčs. Olga Scheinpflugová ho převzala 7. března 1937. V létě téhož roku “Motlík”, člen Čapkovy domácnosti Václav Motl, odřídil s Olgou a Karlem cestu du Alp. Itineráře vypracované pražským autoklub je dovedly až na úpatí Mont Blanku a Chamonix. Cesta to byla dlouhá, celkem najeli 3500 km.

Trasa vedla z Prahy přes Benešov – České Budějovice – Dolní Dvořiště – Linz – Bad Ischl – Salzburg – Sankt Johan – Heliligenblut – Lienz – Dobbiaco – Cotrtina d’Ampezzo – Canazei – Bolzano – Fondo – Tione di Trento – Brescia – Bergamo – Lecco – Colico – Como – Lugano – Bellinzona – Locarno – Domodossolla – Brig – Martigny – Lausane – Geneve – Chamonix – Thonon les Bains – Aigle – Interlaken – Luzern – Zurich – Feldkirch – Landeck – Gnadenwald – Innsbruck – Salzburg – Traunstein – Munchen – Deggendorf – Železná ruda – Klatovy – Plzeň – Praha

Škoda PopularŠkoda Rapid
Datum výroby15. května 193512. leden 1937
Druh motoru benzínový čtyřválec benzínový čtyřválec
Objem válců 995 cm31386 cm3
Výkon 22 koní / 16 kW31 koní / 23 kW
Převodovkatřístupňovátřístupňová
Brzdy lankovékapalinové
Celková délka3770 mm4030 mm
Šířka vozu1360 mm1510 mm
Výška vozu 1500 mm1500 mm
Hmotnost bez posádky 750 kg1070 kg
Nejvyšší rychlost90 km/h100 km/h
Spotřeba7,5 l / 100 km9,5 l / 100 km
Původní cena 19 900 korun29 900 korun
Počet vyrobených kusů 22 4866 848

Karel Čapek ve Staré Huti

Na Strži napsal Karel řadu svých knih. Válku s mloky, Bílou nemoc, První partu, Matku, Cestu na sever a nedokončený Život a dílo skladatele Foltýna. Strž se mu stala útočištěm, místem k rozjímání a místem kde bylo možné vrátit se do chlapeckých let a zapomenout na rostoucí napětí v celé Evropě.

V roce 1938 postihla Strž povodeň a v rámci náročných oprav si v prosinci přivodil lehkou chřipku. I když se jeho stav dočasně zlepšil, nakonec musel ulehnout až 25. prosince 1938 zemřel na plicní edém. Pouhých několik měsíců před okupací Čech a Moravy nacistickým Německem. Gestapo prý již plánovalo jeho zatčení.

Olze Scheinpflugové se podařilo dům udržet i během německé okupace i přes hrozbu, že bude Němci zabrán. Co však se nestalo za války, rychle přišlo po ní. Nejdříve byl zabrán pro velitelství Sovětských vojsk. Po roce 1948 sem pak byly nastěhovány dvě rodiny a jedna další rodina do domku po správci. Olga mohla využívat jenom mansardu v podkroví a místnost v prvním patře.

Památník Karla Čapka

Díky její neutuchající snaze Olgy Scheinpflugové byl v roce 1963 zřízen Čapkův památník. Po roce 1989 se restituenti Emil a Zdeněk Palivcovi se rozhodli pronajmout usedlost ve Strži Okresnímu úřadu v Příbrami za symbolické nájemné. Díky tomu dnes lze Strž navštívit a stejně tak expozice, které jsou zde umístěny a věnované Karlovi Čapkovi, jeho manželce, herečce a spisovatelce Olze Scheinpflugové a od roku 1998 v podkroví domu i novináři a spisovateli Ferdinandovi Peroutkovi.

Památník Karla Čapky a atmosféra první republiky
Štítky: