NEKONEČNÝ HRNEC

Zkusil jsem udělat nekonečný hrnec což není konkrétní recept, ale koncept, který vznikl ve středověku kdy se v domě udržoval trvalý oheň a nad ním hrnec z něhož se postupně ubíralo a současně přidávalo a tak vlastně nikdy neměl konce ….

Vlastně mě tu myšlenku přivedl recept na polévku Pot-au-feu, která z té doby pochází.

První poznatek je, že nekonečný hrnec ve skutečnosti může být každý den jiná polévka.

Na začátku jsem měl několik litrů česnečky. Po té jsem polovinu odebral a přidal nové suroviny vznikla polévka hovězí, následovala gulášová, čočková ….

Každá vždy obsahovala polovinu té předchozí. Čekal jsem kdy se zkazí, zkysne, ale ne. Samozřejmě jsem ji neudržoval na ohni pořád, odkládal jsem ji do ledničky, ale středověké převaření muselo konzervovat mnohem lépe.

Když mi doma něco zbylo, přihodil jsem to do ní. A tak se v ní objevil jeden den chřest a jiný třeba citronová tráva, trocha rýže a pak třeba čočky. A nebo bylinky které bych asi další den musel vyhodit a dnes pro ně neměl jiného uplatnění.

Asi to není technika, která by se hodila do dnešní doby, ale funguje bezvadně a hlavně umožňuje minimalizovat vyhazování potravin. Nekonečný hrnec spolkne všechno …

Taky vyžaduje méně nádobí.

Zatím poslední verze je bramboračka

NEKONEČNÝ HRNEC
Štítky: