Francouzská hudba a hudba ve francouzštině

Francouzská hudba je velmi specifická svým jazykem a v 60 až 80 letech reprezentuje něco specifického, romantického, něco co možná už úplně zmizelo. Existuje k ní mnoho zkratek. Vzpomínky z dětství na hudbu v rádiu, ale i novější hudba a covery starších písní. Ale asi bych měl nejdříve vysvětlit jednu nepřesnost. Když napíšu francouzská hudba, mnohdy tím myslím hudba ve francouzštině. Mnoho interpretů z Francie nepochází a mnohdy ani nežije. Zejména těch současných.

Hudba ve francouzštině

Takovou trochu speciální oblastí jsou covery. Skladby, které do francouzštiny pouze někdo přezpíval. Dlouho jsem po nich pátral, samozřejmě se zájmu o francouzštinu, až jsem narazil na Sara’h, která vyrostla ve francouzském městě Avignon se svým libanonským otcem a francouzskou matkou. Její kariéra začala poté, co vytvořila cover “Celui”, který shlédlo na YouTube více než 6 milionů lidí. V dubnu 2011 vydala svůj první singl „Pour Toi“ a následně další singl je „À la faveur de l’automne“.

Kate Ryan

Kate Ryan je takovou moji zkratkou k Francii. Rodným jménem Katrien Verbeeck, sice zpívá ve francouzštině a člověka to navádí k omylu. Ve skutečnosti pochází z vlámské části Belgie a v Belgii také žije Pěveckou kariéru začala v roce 2001 soutěži Eurovision Song Contest 2006 s písní “Je t’adore” (francouzsky Zbožňuji Tě), kde reprezentovala Belgii a skončila dvanáctá v semifinále. Známou se stala i skladba “Désenchantée”, jejíž původní původní autorkou je zpěvačka Mylène Farmer.

To, že přezpívala řadu původních francouzských autorů, je nejen přenesla do současnosti, ale také na ně upozornila. A tak i když s Kate ještě člověk pořád ve Francii není, už se to začíná pomalu hodně blížit.

France Gall

Rodným jménem Isabelle Geneviève Marie Anne Gall, francouzská popová zpěvačka. Svou pěveckou kariéru začala společně se svým mužem, kterým byl francouzský zpěvák a skladatel Michel Berger. Vzestup její kariéry započal v 60 letech. V roce 1987 a 1988 úspěla se svým singlem Ella, elle l’a z alba Babacar v několika hitparádách. Jednalo se o Bergerovu poctu americké jazzové zpěvačce Elle Fitzgeraldové. Zemřela počátkem roku 2018 a pochována je na pa říšském Cimetière de Montmartre.

Alizeé

Rodným jménem Alizée Jacotey, narozená na Korsice. “Alizé” znamená pasát, typ větru vznikající ve skupinách v oblasti kolem zemského rovníku. Prý si ho vybrala v souvislosti se zálibou rodičů v windsurfingu. Její kariéra začala, když tak nějak trochu omylem vystoupila v televizní show pro talenty Graines de Star. Kategorie tance, které se ale chtěla účastnit, byla určena jen pro skupiny a tak vystoupila v hudební kategorii, aby v ní získala ocenění pro nejnadanější mladou hudební hvězdu.

Jejího výkonu si všimla Mylène Farmer spolu s Laurentem Boutonnatem a z jejich spolupráce vzniklo v roce 2000 album Gourmandises.

Další hudba

Filmové

Francouzská hudba a hudba ve francouzštině