Od jara jsme se dost zlepšil v jizdě na kole a tak se muselo stát neodvratitelné a to, že velkou část Hřebenů mám již projetou. I když s ohledem na terén budu dále Brdy preferovat, tu a tam vyjíždím i mimo ně. Zajímavé oblasti jsou na sever – kolem Libomyšle a vůbec celý Český kras. Zvlášť pokud člověk chce někam vyrazit s rodinou, nabízí se hezké cesty z Řevnic do Srbska a na Svatý Jan. Výhodou je nějenom pohádkové okolí Berounky, ale také nespočet hospod při cestě. Ideální také je, pokud sebou máte děti, sjet pak třeba v Srbsku k nádraží a vlakem se vrátit ku Praze.

Obrázek: tak nějak vypadá Berounka z mostu v Srbsku.
Srbsko je vůběc zajímavé i když na pohled ničím nevýznamné místo Českého krasu. Snad proto, že je logickým výchozím bodem k Bubovickým vodopodům a nebo do rezervace Koda na druhé straně řeky. Jezdí sem i vlak tj. může být nejenom bodem výchozím, ale i bodem z kterého se člověk může začít vracet domů.
Obrázek: Srbsko po pravé straně řeky
Berounka se tu doslova prořezává zbytky prvohorních usazenin – vápenci v kterých pozorný člověk najde už z cesty řadu krasových jevů. Vyrazit můžete dále protiproudu směrem na Svatý Jan pod Skalou, což je nádherné romantické místo s neopakovatelnou scenérií a nebo naopak se po proudu vracet ku Karlštejnu. Karlštejn nemám moc rád neb i když z dálí má své kouzlo, obležení turisty a pidiobchody pro ně ve mě už vyvolává dosti zvláštní pocity.
Obrázek: Berounka mezi Karlštejnem s Srbskem
Cestou ke Karlštejnu ale nemůžete minou nádherné scenérie skal, které se zvedají vysoko nad Berounku. Přes léto zde plují loďky vodáků a vůbec vždy mám pocit jako bych se díval do prostředí v kterém se točil nějaký western.
Obrázek: Splav u Hlásné Třebáni
Dále za Karlštejnem ve směru k Řevnicím je několik splavů na kterých občas rybáři chytají ryby. Je tu i řada míst kde lze rozložit stan, jen tak zevlovat kolem vody a nebo najít útočiště pro další výlety do Českého krasu.
Po proudu Berounky ku Řevnicím