Velká brdská zeď

Nejenom Čína se může chlubit velkou zdí, ale několik jich najdete i v Brdech. Pravda, nejsou tak mohutné, ani tak dlouhé a rozhodně ne tak slavné jako v Číně, ale za pozornost stojí. Už jen proto, že každý si musí položit otázku kdo, kdy a proč je právě zde postavil. Podstivě stavěné, místy i poměrně vysoké a masívní zdi jako by doprostřed lesů, kterými se táhnou stovky metrů, ani nepatřily.

Poprvé jsme na ni narazil nedaleko Jezírka nad Halouny. Zeď se táhne téměř 2 kilometry až k Babce. Místy je vysoká jako člověk, místy se rozpadá takže připomíná spíše Kamený val. V okolí nejsou žádné významné stavby nebo stavy, které by odpovídali době vzniku zdi. Osada u Jezírka je mnohem novější a hradiště na Pišťáku zase mnohem starší.

Tuto zeď jsem “objevil” již minulý rok, ale k mému překvapení jsem jich našel více i na jiných částech Hřebenů. Tou druhou významnou lokalitou je prostor mezi vrchem Provazec a Holým vrchem. Zde má asi 1 km a místy je překvapivě zachovalá.

Zeď na provazci není moc dobře přístupná. Ideální je vyjít pěšky z rozcestí “Pod Provazcem” a na konci betony zpevněné cesty odbočit do leva na Provazec. Pro pěšího to není až tak obtížná trasa, pro cyklistu již ano. Celý ten kilometr z Provazce až na Holý vrch jsem nesl kolo na zádech. Pokud vám to nevadí, není problém, pokud jde dál, je dobré kolo mít. Přece jen do Jinců je to ještě kousek.

Zdejší zeď je něčím výjimečná a to tím, že má “odbočky”. Ač sama propojuje oba vrchy, odbočky z ní směřují dolů někam k Bukové. Nevím jak daleko neb jsme to nezkoumal, ale působí dojmeme, že mohly vést dolů i stovky metrů.

Zajímavé je i s jakou pečlivostí je skládaná. Zatímco moje první zeď u Jezírka vpadala poskládaná jen tak hala bala, ve skutečnosti se na ní již asi projevoval zub času, zde, ale kolem Pišťáku je vidět jak asi vypadala původně. I když její hřbet se asi již nezachoval nikde.
Další lokalitou kde na malé zbytky zdí lze narazit je údolí V zabitém. Tyto zdi jsou ale poměrně nevýrazné, ale také nejsou zaznamenané na žádné mapě, kterou jsem měl k dispozici.

A teď to nejdůležitější: kdo a proč ji zde postavil? Popravdě nevím a nepodařilo se mi to s jistotou zjistit. Existuje několik teorií. Tou první je, že se jedná o zdi oddělující panství od sebe a bránící přebíhání zvěře. Považuji ji za méně pravděpodobnou. Jednak stavět zeď z kamene je dosti náročné a neuplatňovalo se to ani v oboře Algaia, kde bych to chápal a jednak zdi nevypadají, že by i přes obdivuhodnou délku, mohli oddělovat panství.

Druhá, možná romantičtější, ale třeba i bližší pravdě je, že se jedná o tzv. hladové zdi, které nechala stavět vrchnost, aby dala práci lidem z okolních vesnic.

Velká brdská zeď
Štítky: