Caminito del Rey – chodník smrti

Stezka krále a také se jí říkalo stezka smrti. To je Caminito del Rey v jihošpanělské provincii Malaga. 7,7 kilometru dlouhá stezka se vine podlé skal, mnohde až ve výšce 100 metrů nad peřejemi říčky Rio Guadalhorce. Kaňon El Chorro je monumentální už když do něho vejdete a úchvatný až do konce. Tedy pokud se nebojíte výšek.

Stezka se začala stavět v roce 1901 a vyly dokončena o 4 roky později. Jejím účelem bylo zpřístupnit kaňon zaměstnancům blízkých vodních elektráren u nádrží Embalse del Conde de Guadalhorce. Roku 1921, nedlouho po svém inauguraci, si stezku prošel španělský král Alfonso XIII a tak vznikl její název Caminito del Rey: Stezka krále. S tímto španělským králem je spojena i historie Československa. Na počátku španělské občanské války poskytlo tehdejší Československo  azyl několika monarchistům v lázních Semihorky v českém ráji. Na krátký čas u nás našel azyl i samotný Alfonso XIII.

Caminio del Rey byla původně postavena z betonových desek umístěných na železných tranverzách. Ještě dnes můžete zbytky těchto chodníků vidět. Jejich  stav se zhoršoval a staly se velmi nebezpečnými. V letech 2000 až 2005 zde několik lidí zahynulo a tak místní správa na ně zakázala vstup pod značnou pokutou. Stezka byla uzavřena a oficiálně nedostupná veřejnosti.

Nákladem 9 milionů EUR však byla vybudovaná stezka nová, řádně zabezpečena a 29. března 2015 zpřístupněna veřejnosti. Hlavní část vede 2,9 kilometru ve výšce asi 100 metrů nad peřejemi řeky a nabízí neskonale krásné výhledy na okolní krajinu.

Jak na stezku králů?

Ideálním výchozím místem je vesnice El Chorro na dolním konci kaňonu.  Zde můžete zaparkovat (1 EUR) nebo přijet vlakem na místní nádraží. Mimochodem železnice vede i samotným kaňonem uvnitř dlouhých tunelů, krátkých viaduktů a říčního údolí. V těchto místech však stezka končí, ale neděste se – sedněte na autobus, který vás doveze k jejímu začátku nahoře v kopcích.

Cena za autobus je 1,2 EUR na osobu a jeho použití doporučuji. Vybrat si dvě trasy – kratší začíná na první zastávce autobusu a je dlouhá 7,7 km. NA druhé zastávce u Restaurante El Kiosko můžete vyrazit na delší trasu, která má více jak 10 km a která vás provede hornímu částmi kaňonu, které ještě nejsou tak prudké, ale v kterých jsou nádherné přírodní scenérie.

Tak jako tak vás všechny cesty dovedou k pokladně. Ano vstup je placený. Kromě koupě lístků (15 EUR) zde je WC a máte tu možnost nabít si mobil.  Dostanete přilbu, instruktáž ve španělštině a angličtině, že ji nesmíte sundávat, v případě potřeby jak kontaktovat pracovníky zajištujícími bezpečnost a můžete vyrazit. myslím, že už první kroky vám vyrazí dech. A tak to bude dalších 7,7 km.

Stezka vás dovede zpět do El Chorro přímo na parkoviště a nebo vlakové nádraží.

Tipy a doporučení

Vemte si minimálně jednu alespoň litrovou láhev vody na osobu. Stezka je schůdná i pro děti, ale ostré španělské slunce vám může pořádně zamotat hlavu. Že něco není jak má být jsme si uvědomil až v noci, kdy se o mě ucházel úpal či něco takového.

Můžete zaparkovat i přímo v horní části u vstup na stezku. Je zde parkoviště i vše co byste potřebovali. Nicméně pak oním autobusem budete muset pocházku zakončit. Osobně doporučuji se nechat vyvézt nahoru a pak se přímo vrátit k autu nebo vlaku než obráceně.

V sezóně si kupte vstupenky i lístky na autobus online alespoň pár dnů předem. I když na podzim s tím problem nebyl žádný, to, že je prakticky všichni nesli sebou v ruce mě naplňovalo obavou, abych se na stezku vůbec dostal.

Pokud nemluvíte španělsky, zažijete chvilku napětí při nástupu do autobusu. S řidičem komunikovat nemusíte, stačí říct caminito del rey a dá vám lístek, ale to napětí zdali jedete tím správným směrem a která zastávka to bude. takže – první kratší trasa, druhá delší trasa. A nebojte se, mezi cestující se případně najde někdo kdo anglicky umět bude.

Stezka není nijak fyzicky náročná, není problém sebou nést i velký batoh na zádech, ale vězte, že vše musíte unést v rukou a že části stezky jsou plné schodišť.

Strach z výšek – pokud nemáte z výšky těžkou fobii, pravděpodobně nějakou zásadní úzkost nezažijete. Stezka je dostatečně široká, dobře zabezpečená a hlavně po těch 7 kilometrech vám to už celá ani tak nepřijde. A tak i když mě výšky dobře nedělají, přechod přes železný most nad propastí mi přišel takový obyčejný. Prostě si zvyknete ještě než sem dojdete.

Odkud na Caminito del Rey vyrazit? Ideální je z Malagy a nebo se ubytovat v nedaleké Áloře, nádherném městečku, a na stezku pak vyrazit odtud. Záleží na dopravním prostředku, který zvolíte.

Lístky na vlak koupíte zde http://www.renfe.com/EN/viajeros/. Z Malagy je to asi 42 minut a 6 EUR na osobu

Caminito del Rey – chodník smrti
Štítky: