Brdské podivnosti

Občas když tak chodím po Brdech, narazím na nějakou podivnost. Tou poslední je nefalšovaný brdský sraz posedů. Tolik najednou ji člověk skutečně jen tak nepotká. Tedy pokud nechodí častěji kolem hájovny Komorsko.

Obdobnou podivností byl tento semafor, který řídil provoz mezi …. stromy.

Už je to mnoho let co jsem narazil dokonce i na hraniční pásmo. Jenže když jsem se do těch míst vrátil později, bylo už fuč. Šlo o filmovou kulisu.

Přes léto jsem mnohokrát šel tímto místem a prakticky každý den potkával toto vozidlo se dvěma velmi podivnými cestujícími. Seděli vždy na na stejném místě, sledovali jízdu a tvářili se jako by řidiči snad pokyny vydávali. Stávalo se to s tak železnou pravidelností, že jsem pak vždy už na řidiče mával a on mával na mě. Dodnes nevím kdo to byl.

Zvláštním místem byla i tato mýtina – a nebo spíše hodovní síň pod otevřeným nebem? Kromě zeleniny tu byla na poměrně vysokém pařezu postavena i smaltovaná nádoba se zrním. Široko daleko nikdo.

Na některých místech jsem si říkal: “co se tady asi dělo?” Místo je stranou veškerého ruchu, ohrádka je už notně rozpadlá, ale ukrýval v ní někdo něco před zvěří nebo naopak držel zvěř v ní? A proč?

Úplným unikátem je však památník bitvě, která se … nestala. I když ta už leží stranou brdských Hřebenů stejně jako stranou historie …

Občas ale najdu něco o čem těžko co si myslet. Snad brdské domorodé zvyky? Rituální místo zdejších domorodců? No spíše stylizace zdejších brdských trampů.

Brdské podivnosti
Štítky: