KARMA

Jsou věci, které málokoho dlouhodobě zaujmou. Zvlášť pokud se dějí někomu jinému, někde hodně daleko a jsou k tomu pěkně hnusný. V rámci studia epidemiologie se tomu vyhnout nedá – mám na mysli ebolu.

Pokud chce někdo vidět jak vypadá skutečně zoufalá situace, ebola je asi nejlepší místo kde začít. Nejhorší kmen EBOV zabije 9 z 10 lidí. Průměr všech je tak každého druhého. Vyskytuje se v subsaharské Africe a největší ohniska byla v západní Africe.
Příliš daleko od nás v jakémsi myšlenkovém mimoprostoru.

A přesně na tomto mimoprostoru vyrostlo hodně lidí, zejména vědců, kteří nám teď obrovsky pomáhají v boji proti covid-19 a využívají k tomu mnoho z toho co v minulosti bylo budováno jako součást boje mimo jiné právě proti ebole …

Vše co se děje nyní je následkem předchozích příčin. Jsou to tak složité a komplexní vztahy, že je prakticky nemožné je uchopit a do všech důsledků domyslet.

I to je karma.

Jediné co s ní můžeme dělat je dělat to nejlepší co umíme, v nejupřímnější a v nejhlubší empatii k okolí, které jsme schopni. A věřit že pozitivní činy se stanou příčinami budoucích pozitivních následků, které možná jsou nyní tak daleko za obzorem, že na ně nelze ani dohlédnout …

KARMA
Štítky: