Yves Montand a moje cesta do Španělska

Montand byl francouzský zpěvák a herec italského původu. Snad poprvé jsem jej viděl ve filmu Pošetilost mocných (La folie des grandeurs), kde vystupoval jako Blaze, sluha Dona Salluste, kterého ztvárnil Louis de Funès. Do filmů s Funèsemm jsem se doslova zamiloval a tak když jsem někde v zahraničí a je ta možnost, nevynechám příležitost podívat se na místa kde se natáčela nebo jsou nějak spojena s ním samotným a případně dalšími lidmi, kteří ve filmech s ním hráli.

A tak jsem se ocitl ve Španělsku na nejsušším místě v Evropě, v poušti Tabernas v provincii Almería. A nejen tam. Dnes, když jsem se díval kam vyrazit až to zas jednou bude možné, narazil jsem na na jméno Yves Montanda a k mému překvapení zjistil, že míst v kterých se jeho život a mé cesty protly bylo mnohem více než jsem si myslel.

Saint-Paul-de-Vence

Obec se nachází v Alpes-Maritimes v regionu Provence-Alpes-Côte d’Azur, co by kamenem dohodil do Nice. Před pár lety jsem tam byl a několik dní bydlel. Tedy pravda spíše ne přímo v Saint-Paul-de-Vence, ale o něco maličko severněji. Do dnes si ale vybavuji krásu tamějších provensálských vesnic postavených na kopcích tak, aby je bylo možné lépe chránit. Plných křivolakých uliček, kamenných domů a květin na každém rohu a oknu.

Montand se sem dostal v roce 1948, když zemřel jeho producent Émile Audiffred. Jacques Prévert ho tam uvedl do La Colombe d’Or, kde se nakonec 19. srpna 1948 setkal se Simone Signoret. Prý to byla láska na první pohled. 22. prosince 1951 se ona na radnici v Saint-Paul-de-Vence vzali.

Pošetilost mocných

Film je francouzsko-italsko-německo-španělskou komedií z roku 1971. Trochu na mě působí jako návrat Louis de Funès do země v níž měli kořeny jeho rodiče. No a co tam přilákalo mě byly hlavně úvodní scény a pak některé vybrané z filmu, které jsou natočeny v Ramblas de Tabernas. Pouště mě nikdy nelákaly a v Tabernas je přes léto pekelné vedro. Ale ke svému úžasu jsem zjistil, že pustiny mají svůj půvab, který je trochu jiný než na který je člověk zvyklý.

cof

Yves Montand a Česká republika

V lednu 1990 Montand přijel do Prahy s J. Semprumem a Costou-Gavrasem, aby předal osobně československým studentům Cenu Jana Palacha. S nimi je váže scenáristická práce ještě ze 60 let. V jejich politických dramatech ztělesnil plejádu neohrožených politických aktivistů: španělského revolucionáře Diego Mora, bojujícího z francouzského exilu proti Francově diktatuře. Vstoupil jako náměstek československého ministra zahraničních věcí Artur Londona, jedné z obětí komunistického monstrprocesu s tzv. spikleneckým centrem Rudolfa Slánského poč. 50. let – v adaptaci Londonovy autobiografické knihy Doznání. Komunistický režim se za to Montandovi pomstil tím, že ho vymazal z československého kulturního života.

Yves Montand a moje cesta do Španělska
Štítky: