První dojem není o něm

Docela chápu jak jsou někteří lidé vyděšení. Po mnoha měsících studia mám ty nejzákladnější základy epidemiologie, molekulární biologie, imunulogie, základů péče pro lékařský personál v souvislosti s covid-19, metodik trasování v Evropě i Asii a mám mnoho kusých informací o spoustě přesahových oblastí. Přesto mě včera dost zasáhlo oznámení francouzského ministerstva zdravotnictví, že eviduje pět případů úmrtí po podání vakcíny Comirnaty (Pfizer/BioNTech) – 3x v Nancy, 1x v Tours, 1x v Montpellier.

Francie nyní dosáhla 500 tisíc očkovaných tj by to byl jeden případ na 100 tisíc lidí. To je příliš mnoho. I když početně to odpovídá očekávání vážných reakcí, smrt by byla přece jenom příliš. Ta mezi očekávání rozhodně nepatří. Jedná se ale o problém pocitové analýzy velkých čísel na které lidský mozek není evolučně připraven a to co pocitově vypadá jako kauzalita, může být běžná souhra náhod.

Správný závěr je přitom tak snadný: bez dalších informací není známá kauzalita tj. nevíme zdali to spolu souvisí. Zrada snahy učinit závěr – přiklonit se buď k černé nebo k bílé barvě? Je nutné se naučit pracovat se stavem: nevím. Na evropské úrovni je takto evidováno 71 případů. Většina je vyšetřována aby se ověřila možná souvislost a zatím se ukázalo, že nikde kauzalita nalezena nebyla:

V současnosti není očkování vakcínou Comirnaty přičítán žádný případ úmrtí starších osob.

EMA, Evropská agentura pro léčivé přípravky

Z informacím, které máme k dnešnímu dni k dispozici, nelze dospět k závěru, že by uváděná úmrtí souvisela s očkováním. Vše se stalo u starších pacientů v domovech s pečovatelskou službou

ANSM, Národní agentura pro bezpečnost léčivých přípravků a zdravotnických produktů, Francie

… a další regulátoři postupně jak ukončují vyšetřování přichází se stejnými závěry (např. v Norsku)

Potíž je, že mozek bez informací se kloní k intuitivním závěrům, bohužel u složitých komplexních systémů často chybným. A děje se to i když informace má, jen je v tu chvílí jich má třeba nějak moc najednou …

  • U někoho to to uvede do stresu …
  • U někoho to dovede k vytěsnění situace a jejímu popření …
  • U někoho k chybnému hodnocení …

Dobré si uvědomit včas

První dojem není o něm
Štítky: