Ztracená vůně čaje v Canary Wharf

Vedle stanice londýnského metra Canary Wharf Station je dok do kterého zámořské lodě dovážely v minulosti čaj, cukr a rum ze západní Indie. Dnes na jedné straně sídlí Barclays Investment Bank, Credit Suisse AG a Morgan Stanley, na druhé pak J.P.Morgan, BNY Mellon a Citibank. Odhaduje se, že jen postavení této stanice zvedlo cenu okolních pozemků za prvních pět let o dvě miliardy liber (asi 58 miliard korun).

Proč se to tu jmenuje Isle of Dogs tj. Ostrov psů, se s jistotou neví. Snad pro výběhy svých psů, které sem situoval Jindřich VIII. Když začalo místo v polovině dvacátého století upadat, vláda Margaret Thatcherové se roku 1981 rozhodla prostor revitalizovat a založila London Docklands Development Corporation (LDDC) pro potřeby lehkého průmyslu.

Po zhroucení trhu s nemovitostmi v roce 1990 se však situace tak trochu opakovala a zájem o Ostrov psů se začal vytrácet. V roce 1995 se opět začalo s hledáním nového využití a zřejmě hlavní život místu přinesla linka a stanice podzemky, která sem byla přivedena. I když pravad, v těchto úsecích je to spíše nadzemní dráha a to až téměř před Oxford, kde se opět dostává do podzemí, aby překonala řeku.

Dnes je Canary Wharf na Isle of Dogs londýnským finančním centrem. Mnoho skladů patřících k blízkým dokům tak ustoupilo zářivě lesklým mrakodrapům.

A k té vůni, ono to zde asi nikdy nijak zvlášť nevonělo, to jsou jen takové romantické vzpomínky na dávné zámořské cesty lodí, které se mnohdy vracely právě sem.

Ztracená vůně čaje v Canary Wharf
Štítky: