Hospices de Beaune

Neříkám, že člověk nemůže chtít víc, ale když si vzpomenu na všechny útrapy, kterými procházely národy, přijde mi, že těch důvodů ke stížnostem není mnoho – pokud je člověk zdravý, má kde bezpečně spát a v případě nemoci je o něj postaráno.

V Hospices de Beaune jsem byl dvakrát. Naposled v 2019.

Zdejší nemocnice pro chudé byla založena 4. srpna 1443 a je nádhernou ukázkou burgundské architektury 15. století.
Vznikla v době, kdy země byla zničena útrapami stoleté války, ale i tak ještě zcela bezpečno nebylo. V zemi řádili ozbrojené skupiny Écorcheurs, bída s hladem byla každodenní realitou obyvatelstva.

Navíc většinu Beaune postihl mor.

Tehdy Nicolas Rolin, kancléř burgundského vévody Filipa Dobrého a jeden z nejbohatších a nejmocnějších mužů té doby, se svou manželkou Guigone de Salins, a po povolení od papeže Evžen IV., postavili tuto nemocnici a založil náboženský řád Les sœurs hospitalières de Beaune.

Přijímáni zde byli starší lidé, lidé se zdravotním postižením, nemocní, sirotci, ženy před porodem, a lidé, kteří byli v nouzi.
Sám jsme tohle místo “objevil”, byt jinak je velmi známé, díky několika scénám z filmu La Grande Vadrouille (Velký flám) z roku 1966 s Bourvilem a Louisem de Funesem.

Scéna z filmu La Grande Vadrouille (Velký flám) z roku 1966 s Bourvilem a Louisem de Funesem klíčovaná do fotky z roku 2018
Hospices de Beaune
Štítky: