Nábřeží Visly a psí věrnost

Kousek nalevo, mimo tenhle výhled, je Pomnik psa Dżoka, černého křížence, jehož majitel zkolaboval poblíž kruhového objezdu Grunwaldzki v roce 1991. Pes tam na svého pána každý den čekal, ale marně, jeho pán se už nikdy nevrátil – zemřel na infarkt.

Pes sedával na kruhovém objezdu, z počátku se živil tím co bylo – odpadky z okolních košů. Lidé ho krmili, ale byl velmi plachý. Vzal si jídlo a okamžitě utekl. Na objezdu přežil zimu i třicetistupňové mrazy.

Asi po roce čekání si jeho důvěru získala Marie Müllerová. Chodila tam se svým psem Kajtkem a pravidelně nosila jídlo, i několikrát za den. Asi po roce se Dżok uvolnil a následoval ji domů. Prý ho snad Kajtek přesvědčil.

Dżok žil s paní a Kajtekem 6 let, ale přátelství přerušila její smrt. Oba psy odvezli do útulku, ale nalezení nového domova se nepovedlo. Dżok se podhrabal a utekl. Později byl nalezen sražený vlakem v Borku Fałęcki. Přes původní odpor se mu nakonec podařilo postavit sochu, která má připomínat, že psí láska je láska bez hranic.

Nábřeží Visly a psí věrnost
Štítky: