RABO ENCENDIDO

Ohnivý ocas (pálivý guláš z hovězí oháňky)

Jedná o se o tradiční jídlo karibské kuchyně, speciálně z Dominikánské republiky a Kuby. Snažil jsem se stylizovat více do Dominikánské republiky, ale variant receptu je tolik, že těžko říct.

Příprava Raba Encendido je časově dost náročná, jelikož ocas vyžaduje dlouhé a pomalé vaření. Na fotce je po první fázi v které se ocas marinuje ve směsi citrusových šťáv, česneku, cibule a koření, jako je paprika, oregano, kmín a bobkový list, ale před tím než se bude vařit.

Vaření trvá asi 4 hodiny a vaří se spolu s rajčaty, paprikami, cibulí atd. Tady některé varianty receptu končí, ale některé pokračují tak, že se nechá vychladit, druhý den se posbírá z povrchu mastnota a ještě se dál upravuje.

To mě čeká až zítra.

Historie receptu není úplně jasná. Možná pochází z afrického jídla, které přivezli do Karibiku lidé zavlečeni sem z Afriky coby otroci. Možný je ale i španělský vliv neboť podobné techniky vaření Přivezli Španělé na Kubu a jídla jako “rabo de toro” (ocas býka) by mohly být inspirací …

RABO ENCENDIDO