Tarte à la rhubarbe – rebarborový koláč

Dne jsem večer chtěl zkusit a naučit se další pecku francouzské kuchyně – obrácený koláč – Tarte tatin.

Ale když jsme v obchode viděl prodávat rebarboru a jahody, neodolal jsem. Tahle kombinace je prostě pecka. A zvlášť v kombinaci s mandlovým krémem.

Neměl jsem drcené mandle a tak jsem si je musel nadrtit v hmoždíři.

Borůvky jsem použil protože mi nějaké zbyly, ale v zásadě kromě trochu okrašlovacího efektu chuťově už nic zajímavého nepřináší

Řapíky rebarbory jsme koupil tlusté snad 3 cm a říkal si zdali to nebude na škodu. Naopak!

A nebo třeba zcela jinak …

Několik tipů k rebarborovému koláči:

– kombinace s jiným sladkým ovocem je super (jahody, borůvky,..)

– rebarboru je lepší nerovnat těsně vedle sebe, ale nechat tam prostor kde je krém

– na cukru nemá cenu moc šetřit tj. dávat ho tam méně než dle receptu. V tom případě není třeba cukrovat hotový koláč

– ještě teplý koláč se děsně blbě krájí, ale chutná úplně nejlíp

– od přípravy až na stůl max 40 min (30 min se peče)

– kvalita těsta je fakt důležitá a typově jednoznačně musí být pâte brisée

– smetana na vaření vytvoří krémovější chuť než zakysaná

– cena 1 koláč (caa 30 cm) do150 kč

Tarte à la rhubarbe – rebarborový koláč
Štítky: