Recept je spojený se středomořskou kuchyní, zejména italskou. Spojovaný je s letním obdobím, sezónou kdy se sklízí melouny a horkými dny. Všechny polévky, které jsem dosud dělal zahřály. Melounová ochlazuje.
Suroviny: Vodní meloun, cibule, řecký jogurt, aceto balsamico e lampone (malinový ocet), makadamové příčky, parmská šunka, špetka kajenského pepře, pár lístků bazalky a pár máty
Rozmixovat, zchladit na 30 minut, dozdobit a podávat.
Někdy se přidává trocha olivového oleje a ozdobuje se jahodou. Tu jsem ale neměl a v obchodě je jednak za cenu která mi až příliš připomíná drahotu a v kvalitě vzdálené pojmu čerstvé a svěží suroviny.
Několik tipů a povšimnutí:
– meloun je třeba aby byl zralý a sladký
– někdy se přidává okurka, ale po okurkách to chutná i když se tam nepřidá
– jogurt se někdy nepřidává, ale jeho smysl je větší krémovost
– jako možná náhrada za makadamové oříšky se uvádí drcené mandle nebo piniové oříšky
– ocet v tom má skutečně význam. Jelikož jsem si nebyl jistý že seženu malinový, uvažoval jsem že ho tam nedám. To by byla chyba