Nádvoří klášterní pevnosti Bzovik působí smutně. Kdysi plné staveb, nyní již rozvalin, přesto si zachovává jistý druh krásy. Klášterní pevnost? Cože, říkám si?

Ale začněme postupně.

V polovině 12. století tu vznikl benediktinský klášter, ten pak převzali premonstráti, aby je odtamtud roku 1530 vyhnal jeden z oligarchů té doby – Zikmund Balaša, takový náš Babiš.

Zikmund Balaša klášter přestavěl na pevnost, dostavěny byly hradby a mohutné nárožní bašty, a sloužil jako pevnost proti Turkům. Avšak ta v roce 1620 vyhořela a koncem 17. století se opět vrátila do majetku církve. A na to ji v roce 1678 dobyli povstalci Imricha Thökölyho.

Na chvíli se tu ohřáli jezuité a od té doby bývalý klášter začal pustnout. Nezměnilo se to ani ve vlastnictví ostřihomského arcibiskupa a poslední rány mu uštědřily boje během druhé světové války.

O mnoho let později, to už se psal rok 2000 proběhl zatím poslední pokus z kláštera udělat něco jiného. Tentokráte hotel. Naštěstí však z toho sešlo i když následky začátku prvních stavebních prací můžete na Bzovíku vidět dodnes. Jako by na některých místech se zastavil čas, ale na jiných jako by se mnoho časových linií střetlo v jednom velkém anachronismu.

Schodiště jako neuvěřitelný anachronismus. Postaveno bylo někdy kolem roku 2000, kdy se Bzovík snažil někdo přestavět na hotel.
Vstup do kláštera Bzovík
Vstup do kláštera Bzovík

Klášter nebo pevnost? Bzovík vám dá na výběr.
Štítky: