Kaple Saint-Jean v Papežském paláci v Avignonu

Palác v Avignonu byl v letech 1335–1378 rezidencí papežů a do roku 1430 vzdoropapežů, kteří vznikli tak, že úřad papeže zastávalo více papežů z nichž někteří nebyli uznání za pravoplatné. V roce 1309 přesídlil do Avignonu papež Klement V a tím začalo tzv. avignonské zajetí. Po té zde pobývalo 6 dalších papežů a 6 vzdorpapežů. Tyto období dala vzniknout avignonskému Papežskému paláci a stvořila ho v podobě v jaké ho známe i dnes. Kaple Saint-Jean je jen jeho malou součástí, která se nachází těsně pod kaplí Saint-Martial.

Své jméno má dle maleb na stěnách,. Stěny a klenba kaple jsou zdobeny freskami vyprávějícími o životě svatého Jana Křtitele a svatého Jana Evangelisty. Malovaný cyklus namalovala v letech 1346 až 1348 skupina umělců vedená Matteem Giovannettim. Na rozdíl od kaple Saint-Martial je zde zvolené téma bylo v té době velmi obvyklé a lze ho vidět na mnoha místech. Mimo jiné i v bazilice Saint-Jean de Latran v Římě.

Matteo Giovannetti se narodil se ve Viterbu kolem roku 1300 a stal se převorem kostela San Martino v roce 1336. Do Avignonu přijel kolem roku 1343. V roce 1346 získal od papeže prestižní malířský titul a řídil hlavní výzdoby paláce. Pravděpodobně zemřel v Římě v roce 1369, kde pracoval na výzdobě Vatikánského paláce. Celou svou kariéru strávil mimo Itálii. Matteův styl se vyznačuje velkými kvalitami maleb portrétů, naturalismem a vnímáním prostoru a perspektivy a iluzivní malbou “trompe-l’oeil”.

Kaple Saint-Jean v Papežském paláci v Avignonu
Restaurace vedlejší kaple, která je součástí Papežského paláce také a je v mnoha směrech velmi podobná – kaple Saint Martial
Kaple Saint-Jean v Papežském paláci v Avignonu
Štítky: