Vysoko nad Berounkou se tyčí legendami opředená Koda, plná tajuplných míst, sídel ať již soudobých tak z pravěku. Sídlíli zde Keltové, najdete tu uníkatní Kodský mlýn a také Kodskou jeskyni. celá oblast je chráněnou přírodní rezervací, která je přístupná jen po značených stezkách a která je také chráněna prudkým stoupání ve směru ze Srbska. Připravte se na cestu do hlubin divoké přírody i dávné historie.

Obrázek: Kodská jeskyně leží ve svahu na odbočce modré turistické značky. Dospělý člověk do ní vejde bez problémů a ještě mu nad hlavou zbyde místo.
Pokud toužíte po pohodovém příjemném výletu, možná Kodu vynechte a nebo v sobě překonejte nezbytnost tohosi ji pěkně vyšlápnout a že je to kopec převeliký je vidět již z údolí Berounky. V každém případě, i když se možná pravě kvuli němu turisté na kodu (bohudík) příliš nehrnou, stojí za to. na to že se jedná o zajímavé místo by vás mohl přesvěčit i nedalko stojící Tetín a nebo keltské hradiště, které nevím zdali je přístupné po nějaké značené stezce tj. tím pádem zdali je v rámci chráněné přírodni rezervace přístupné vůbec.
Obrázek: Pohled z výstupu na Kodu.
Ale to, že je Koda jen pustá divočina také není tak úplně pravda. Nakonec o tom vás rychle přesdčí nejenom chatařské kolonie na úpatí, ale i Kodský mlýn, který najdete téměř až nahoře. Napájí ho krasový zlomový pramen a sám o sobě je unikátní technickou památkou. Ke Kodské jeskyni musíte dále po modré. Okolní les je smíšenný a marně jsme přemýšlel který druh listnáče zde nenajdu. Možná kaštany zde nerostou, ale buky, babky a další tu vytváří téměř živou přehlídku velké části našich stromů.

 

Ráz lesa v okolí stezky také připomíná, alepoň v mých očích, ráz z Cesty do pravěku. A není to dojem dalký skutečnosti neb právě zde leží Kodská jeskyně, pravěké sídliště.

Obrázek: Les na Kodě je vlastně jedna velká houština složená z mnoha druhů listnáčů
Jeskyně sama o sobě není na pohled ničím zvláštní. Člověk se v ní může pohybovat zcela vzpřímeně a působí i dojmem jako by byla snad vytvořena uměle. Po několika desítkách metrů končí zanesená nánosy. Kdo ví jak by tu bylo v zimě.
Obrázek: Zde jeskyně končí. Alepoň její přístupná část a co je za nánosy? Kdo ví …
Pravěké sídlo v Kodské jeskyni